COSR solicită reanalizarea contestației pentru exercițiul la sol al Sabrinei Voinea
Potrivit COSR, "Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video şi foto infirmă această teorie”.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 06 August 2024, 15:03 • Actualizat: 06 August 2024, 16:32
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a trimis o scrisoare de protest, luni, către Federația Internațională de Gimnastică, prin care solicită reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca.
Potrivit COSR, "Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video şi foto infirmă această teorie”.
Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.
Pentru câteva zeci de secunde, Ana Maria Bărbosu a fost medaliata cu bronz.
Americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, astfel că a terminat pe poziţia a treia.
Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar solicitarea a fost respinsă.
Deciziile vor fi contestate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne de Federația Română de Gimnastică, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român a trimis o scrisoare de protest la Federația Internațională de Gimnastică.
”În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.
Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.
Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia.
Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.
Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justa a cazului prezentat”, se precizează în scrisoarea conducerii COSR.