Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici: Și-a dorit să fie campion olimpic, i-a ieșit, dar acum va trebui să-și dorească ceva mare!
Tehnicianul a tras un semnal de alarmă despre starea bazinului de înot de la stadionul "Lia Manoliu".

Publicat: 01 August 2024, 10:07 • Actualizat: 01 August 2024, 10:56
Antrenorul Adrian Rădulescu, omul din spatele performanţelor lui David Popovici, a vorbit despre evoluţia evoluția său la Jocurile Olimpice de la Paris.
Tehnicianul a tras un semnal de alarmă despre starea bazinului de înot de la stadionul "Lia Manoliu".
"Prima dată mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice. După aceea, când am văzut că am ajuns acolo, mi-am pus în cap să și câștigăm o medalie, mă bucur că am reușit să luăm două. N-a fost ușor! A fost o experiență diferită față de cea de acum 3 ani. La Tokyo am fost niște copii naivi. Acum lucrurile au fost cu totul diferite. A fost destul de multă tensiune pentru că ne-am pregătit, știam că avem șanse reale la medalii și cred că acesta este cel mai greu lucru, să câștigi în condițiile acestea. Cum spunea domnul Matei Giurcăneanu, cercurile astea cinci sunt mult mai grele decât par. Și s-a văzut lucrul acesta, însă mă bucur că am reușit să câștigăm două medalii.
Îl admir pentru că anul ăsta s-a antrenat cum nu s-a antrenat niciodată până acum. I-am zis și lui înainte de concurs: "Pentru un om care a ales să facă chestia asta, să te văd în fiecare zi e un privilegiu!", a spus Adrian Rădulescu în dialogul cu Radio România Actualități şi alţi doi reprezentanţi ai presei.
"Evident că mă gândesc că mai sunt niște ecuații ale înotului ăsta pe care încă nu le-am descoperit sau poate chiar suntem foarte aproape să le descoperim. Mă uit la chinez, ok, un timp extraordinar, dar în adâncul sufletului meu și în ceea ce am văzut zi de zi de la David, știu că lupta e încă egală,chiar dacă acum diferența a fost mare, de o secundă, știu că la un moment dat lucrurile se vor închide.
E mai bine că s-a întâmplat asta, dacă David vrea să mai continue pentru următorii patru ani va avea nevoie clar de o motivație mai mare decât a avut-o până acum. Acum și-a dorit să fie campion olimpic, i-a ieșit, dar acum va trebui să-și dorească ceva mare!", a adăugat acesta.
"Mi-aș dori ca atunci când ne întoarcem acasă să să primim o veste frumoasă, că, într-un final, cei care sunt responsabili de decizia finală în a renova bazinul interior de la Lia Manoliu să semneze hârtiile alea o dată, să se apuce de el, să-l renoveze, dar fără să ne strice activitatea din bazinul de afară, pe care noi îl iubim foarte mult.
Noi acolo ne simțim cel mai bine și chiar dacă are balonul pe el, am dori să putem să ne simțim la fel de bine și înăuntru. Ne dorim foarte mult chestia asta.
Dacă după două medalii de aur la mondiale și record mondial lumea nu ne-a băgat în seamă, poate acuma după două medalii olimpice, într-un final, o vor face și vor renova bazinul. Sunt sigur că dacă există doar bunăvoință se poate găsi o soluție, astfel încât să-l repare fără să ne strice activitatea în celălalt.
Poate măcar ultimii 2 ani din următorul ciclu olimpic o să-i petrecem acolo înăuntru, nu doar noi, ci cât mai mulți sportivi români, cât mai mulți înotătrori români care se vor califica la Los Angeles!", a punctat Adrian Rădulescu.
Medaliat cu bronz în proba "regină" a natației de 100 m liber, înotătorul David Popovici a vorbit, la "cald", despre semnificația reușitei sale.
"Greutatea medaliei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații, familia, le-am făcut. O țin și o arăt pentru că sunt foarte mândru de ea! ... știu tot ce e în spatele ei!
Parisul m-a tratat foarte frumos și, chiar dacă cel mai mult am stat la hotel, în bazin, pe drumuri, la încălzire, poate până plec o să ajuns și eu să văd Turnul Eiffel sau Flacăra Olimpică, să mă bucur puțin, să am puțin timp să sărbătoresc reușitele", a mărturisit sportivul tricolor pentru TVR.
David Popovici le-a transmis toată dragostea suporterilor.
"Foarte mulți români, extrem de multe steaguri cu România, mi-am auzit numele de peste tot, am auzit România strigându-se, dar sunt conștient că în fața ecranelor, lipiți de televizoare sau de telefoane, au fost și mai mulți români. Chiar dacă nu ați fost aici, v-am simțit și vă mulțumesc pentru toată susținerea (...)
Sper să fac o diferență, oricât de greu va fi, nu numai în înotul românesc, ci în sportul românesc, pentru că sportul este cel mai bun ambasador al țării. Îmi doresc să fac lucruri mari, chiar dacă lucrurile merg mai greu la noi, o să fac tot posibilul, pentru că este și aceasta o misiune, un pic mai importantă decât să înoți două lungimi de bazin ... O să vedem!", a subliniat David Popovici.
"În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au toată infrastructura de care au nevoie, eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am învățat să înot la 4 ani. În timpul iernii, când e frig afară, pentru că [pentru] bazinul din interior se promite de foarte mult timp că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon, unde o persoane care nu este obișnuită, și stă 3 minute, simte că se sufocă. Uite că se poate!
Suntem puțini cei care excelăm cu adevărat în România, la sporturi, însă cu condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem. Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta!
Mă bucur că sunt eu campion olimpic, am făcut-o pentru mine pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fim mai mult decât 3 oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot. Sunt delegații ale unor țări mai mici decât a noastră, care au triplu [numărul de reprezentanți - n. red] pentru că se investește mai mult în sport. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport! Și ăsta este un mesaj către toți politicenii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva.
Vedeți reacțiile, toată lumea e fericită, dar hai să ne bucurăm mai des! Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice...", a mai transmis campionul.
David Popovici a câștigat, miercuri seară, medaliat de bronz în proba olimpică "regină" de 100 m liber la Paris.
Cu 46,40 secunde, chinezul Pan Zhanle și-a adjudecat aurul cu un nou recordul mondial.
Australianul Kyle Chalmers a obținut argintul (47,48), iar David Popovici a fost cronometrat cu 47,49.
17.000 de spectatori s-au aflat în tribunele La Defense Arena.
David Popovici a adus a doua medalie pentru Team Romania după ce a cucerit, săptămâna aceasta, titlul olimpic în proba de 200 m liber.
"(...) într-o finală nebună în care chinezul Zhanle PAN a zburat spre un nou record mondial, David Popovic a avut un start slab. A întors al 7-lea la 50 m, dar pe ultima lungime de bazin a fost uluitor! A recuperat absolut senzațional și a încheiat cursa cu doar o sutime de secundă de medalia de argint. Nu este mai puțin adevărat ca la o sutime de secundă a fost si de ocupantul locului 4", scrie Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Întrebat cum reușește o așa performanță, David Popovici a răspuns simplu: ”Așa știu eu să înot. Nu sunt atât de înalt, atât de musculos, nu am o plecare de pe loc atât de puternică, nu sunt un sprinter pur sânge, dar am mai multă rezistență decât ei, fiind mai subțire să zicem și de la antrenamentele pe care le-am făcut în fiecare zi uite că diferența s-a făcut la două sutimi, la o sutime.”
Cât despre finală, campionul a mărturisit: ”Timpul chinezului, este extraordinar nu am ce să zic, jos pălăria. A bătut cu mult recordul mondial. Bravo lui, asta înseamnă și mai multă motivație pentru mine și ceilalți care am ieșit în spatele lui, să încercăm să îi venim de hac pe românește”.
Evoluția tricolorilor la Jocurile Olimpice este relatată de echipa Radio România Actualități trimisă special la Paris, formată din jurnaliștii Catrinel Oprișiu, Robert Șișcă, Zoltan Szep, Gabi Bucur și Bogdan Predescu.
Citește și: Canotorii tricolori, în finalele de dublu rame