ANAD, despre suspendarea pentru dopaj a Florentinei Iuşco: Am sperat până în ultimul moment că decizia Comisiei de audiere va fi menţinută de TAS
Forul spune că va respecta decizia finală a Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Publicat: 25 Iulie 2024, 16:40 • Actualizat: 25 Iulie 2024, 18:26
Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a prezentat joi, într-un comunicat, toate elementele cazului atletei Florentina Iuşco, suspendată pentru dopaj.
“Sportiva a depus toate eforturile să demonstreze cum a ajuns substanţa în corpul său, solicitând analizarea unor suplimente pe care le-a considerat că ar fi condus la rezultatul pozitiv, lucru care s-a şi demonstrat prin analizarea acestora la LCD din Seibersdorf”, menţionează agenția.
ANAD a fost informată în data de 24.07.2024, prin corespondenţa electronică de la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (CAS), cu privire la faptul că sportiva Iusco Florentina Costina, componentă a lotului olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a fost sancţionată cu 2 (doi) ani de suspendare din activitatea sportivă, începând cu 1 februarie 2024, iar rezultatele, punctele şi medaliile obţinute de la data prelevării probei, 23.04.2023, vor fi descalificate şi retrase.
CAS a analizat cererea de apel iniţiată de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) la data de 16.04.2024 împotriva deciziei Comisiei de audiere de pe lângă ANAD, în cazul sportivei Iusco Florentina Costina şi a admis parţial apelul, modificând sancţiunea sportivei cu o suspendare de doi ani din activitatea sportivă, în temeiul art. 86 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
Comisia de audiere de pe lângă ANAD a gestionat cazul sportivei ca urmare a raportării de către Laboratorul de control doping (LCD) din Bucureşti a unui rezultat analitic pozitiv pentru utilizarea substanţei interzise furosemid, în proba emisă de sportivă cu ocazia controlului doping efectuat în afara competiţiei, în data de 23.04.2023. Substanţa identificată este substanţă specifică care face parte din Clasa S5 Diuretice şi agenţi mascatori, conform Listei Interzise 2023.
Având în vedere clasificarea acesteia ca substanţă specifică, Legea nr. 310/2021 şi Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie, subliniază ANAD.
WADA recomandă prudenţă extremă în ceea ce priveşte utilizarea suplimentelor alimentare/nutriţionale: “Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe ţări fabricarea şi etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situaţia ca un supliment să conţină o substanţă nedeclarată şi care este interzisă conform reglementărilor anti-doping. Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping. Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potenţial care poate fi obţinut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecinţele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat. Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calităţii poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenţionate”, adaugă comunicatul.
Potrivit ANAD, în scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă. Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).
În procesul de gestionare a rezultatului sportivei Iusco Florentina Costina sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internaţional pentru gestionarea rezultatelor 2021 şi Lista Interzisă 2023.
Pentru această încălcare a reglementărilor anti-doping, Comisia de audiere a dispus aplicarea sancţiunii mustrării şi fără nicio perioadă de suspendare, pe baza lipsei vinovăţiei sau neglijenţei semnificative, în temeiul art. 94 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 310/2021 ”b) în situaţia în care sportivul sau o altă persoană poate dovedi atât lipsa vinovăţiei sau neglijenţei semnificative, cât şi faptul că substanţa interzisă detectată, alta decât o substanţă de abuz, provine dintr-un produs contaminat, atunci sancţiunea va fi sub formă de mustrare şi fără perioadă de suspendare, până la un maximum de 2 ani de suspendare, în funcţie de gradul de vinovăţie a sportivului sau a altei persoane”.
Sportiva a depus toate eforturile să demonstreze cum a ajuns substanţa în corpul său, solicitând analizarea unor suplimente pe care le-a considerat că ar fi condus la rezultatul pozitiv, lucru care s-a şi demonstrat prin analizarea acestora la LCD din Seibersdorf.
Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping, art. 2.1.1
“Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanţă interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezenţa oricărei substanţe interzise, sau a metaboliţilor, ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor. În consecinţă, nu este necesar să se probeze intenţia, vinovăţia, neglijenţa sau folosirea cu bună ştiinţă de către sportiv pentru a stabili o încălcare anti-doping conform Articolului 2.1 . [Comentariu la art. 2.1.1: o reglementare anti-doping se consideră încălcată în sensul acestui Articol indiferent de vinovăţia sportivului. Această regulă a fost citată în diverse decizii ale Curţii de Arbitraj Sportiv drept "principiul responsabilităţii stricte". Vinovăţia unui sportiv este luată în considerare în stabilirea consecinţelor încălcării acestei reglementări anti-doping sub incidenţa Articolului 10. Principiul strictei responsabilităţi stabilit în Cod a fost susţinut în mod constant în deciziile luate de Curtea de Arbitraj Sportiv.]”
În conformitate cu prevederile art. 15.1.1 din Codul Mondial Anti-Doping, „o decizie privind încălcarea reglementărilor anti-doping dispusă de o organizaţie anti-doping semnatară, un organism de apel (Articolul 13.2.2) sau CAS va deveni automat obligatorie, după notificarea părţilor, nu doar pentru părţile care iau parte la procedură, dar şi pentru orice semnatar din orice sport.”
Astfel, în acest moment, la nivel naţional, ANAD, Federaţia Română de Atletism, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Agenţia Naţională pentru Sport trebuie să aplice şi să respecte prevederile deciziei CAS.
Toate rezultatele obținute de aceasta începând din 23 aprilie 2024 au fost anulate.
Reacția Florentinei Iușco după suspendare și excludere
"Acuma mai bine de un an jumătate, am fost depistată pozitiv cu furosemic din niște suplimente contaminate. M-am interesat, am vorbit despre suplimentele respective cu patronul [firmei producătoare - n. red], mi-a spus că este totul în regulă, că sunt naturiste, că nu e nicio problemă și, până la urmă, se pare că au fost contaminate.
Cei de la ANAD (Agenţia Naţională Antidoping) au luat decizia să să-mi dea doar o ustrare, pentru că au înțeles că mi-am dovedit nevinovăția. Așa au înțeles, cred, toată situația. Dar cei de la WADA au contestat această decizie și se pare că am primit mai mult, să zic așa", a comentat Florentina Iuşco verdictul primit la Radio România Actualități.
Sportiva consideră că toate eforturile sale de a-și dovedi nevinovăția au fost ignorate.
"Nu înțeleg de ce m-au mai lăsat să mă apăr dacă, până la urmă, au locat decizia pe care o voiau de la început. Decizia este oficială, din păcate, din păcate da! Îmi pare foarte rău, credeți-mă că, după atâta muncă și sacrificiu, se ajunge aici, dar poate așa vrut D-zeu și mergem înainte", a adăugat atleta, care urma să concureze la Paris în probele de săritura în lungime şi triplusalt.
„Despre Florentina Iuşco nu pot face nicio declaraţie oficială, nu putem spune nimic, până nu avem o comunicare oficială de la Agenţia Naţională Anti-Doping. Perioada ei de suspendare intră în vigoare după comunicarea oficială. Ea nu a fost în ilegalitate sub nicio formă. Florentina a avut toarte drepturile pe care le are orice sportiv. Avea dreptul să concureze la competiţii, să-şi facă baremurile ca orice alt sportiv. Nu aveam niciun drept, noi ca federaţie, să-i interzicem participarea la competiţii atât timp cât cazul ei era pe rol, până nu se definitiva cazul ei. Şi nimeni nu i-a interzis participarea la competiţii”, a spus șefa Federaţiei Române de Atletism, Anişoara Stanciu, pentru Agerpres.